Speechlab legújabb híreiből.

1.SMSmondó egyedülálló magyar fejlesztésű szoftver T-Mobile /westel/ mobiltelefonokra. A készülék használója maga dönt, olvassa vagy meghallgatja SMS üzeneteit. A BME - TMIT és MIT Systems Kft. által közösen fejlesztett beszélő szoftver a mobiltelefonba van beépitve.

2. Automatikus név, cégnév és postacim felolvasás magyarország egész területére. Jelenlegi egyik alakalmazása: Automatikus számszerinti tudakozó (T-Mobile /Westel/ telefonról 1430 és Vodafon).

3. Kombinált szám, telefonszám, számlaegyenleg (forint, dollár, euro), dátum, időpont felolvasó kereskedelmi és banki alkalmazásokhoz. Mintafájlok a Profivox demo CD-n hallgathatók.

4. JAWS képernyőolvasó szoftver beszédkimenettel vakok és gyengénlátók számára (férfi és női hanggal). Alkalmazza és terjeszti a Magyar Vakok és Gyengénlátok Szövetsége.

5. Braille jegyzetelő célkészülék szövegfelolvasóval (kisméretű, hordozható kivitelben) vakok és gyengénlátók számára (férfi hanggal). Gyártja BIODIGIT Kft.

6. Automatikus e-mail felolvasó női hanggal. Alkalmazza a T-Mobile /Westel/ Rt. a Mailmondó szolgáltatásában.

7. Hangos könyv. Szépirodalmi internetes könyvfelolvasó szolgáltatás www.vilaghallo.hu.

8. Profivox szövegfelolvasó demo CD.
A CD wav fájlai letölthetőek vagy meg is hallgathatók. A CD-n bemutatott szövegfelolvasó technológiát (szoftvereket) a BME Távközlési és MédiaInformatikai Tanszékén fejlesztették ki 1995-2008 között.
A fejlesztés lényege a tudás alapú megközelítés, amelyet hatékony szoftver támogatás segít. Ezt a technológiát az MTA Nyelvtudományi Intézet kutatási eredményeinek folyamatos felhasználásával a BME TMIT (régebben TTT) fejlesztette ki. A muködo szoftvereket a BME TMIT-n készítették.
© BME-TMIT 1995-2003

Felvilágosítás:Dr. Németh Géza
Tel.: 06-1-463-38-83
nemeth [kukac]tmit.bme.hu

A fejlesztések nyelvészeti, fonetikai szakértõje: MTA Nyelvtudományi Intézet, Kempelen Farkas Beszédkutató Laboratórium Dr. Olaszy Gábor
Tel: 06-1-321-48-30/174 mellék
olaszy [kukac]nytud.hu

A bemutatott szövegfelolvasó szoftverek mobilos e-levél felolvasóban (Mailmondó, 1999) , SMS felolvasóban (2001), szépirodalmi internetes könyvfelolvasóban (2001), számlaegyenleges alkalmazásokban (2002) és sok más területen mûködnek.

A számokat felolvasó rendszer bármely személy hangjára adaptálható. Ehhez az adott személlyel egy 40 perces hangfelvételt kell készíteni. Az új számfelolvasó 1 hét alatt készíthető el az új hanggal.

A szövegfelolvasó szoftvert adaptálni kell minden külön alkalmazáshoz, a felolvasási stílusok és egyéb esetleges behatároló követelmények különbözõsége miatt.
Új hang igénye esetén hangfelvételt kell készíteni a kijelölt személlyel. Ettől számított 1 hónapon belül készíthető el a szövegfelolvasó az új hanggal.

Referenciák

·  1999-től a Westel Rt. által működtetett, telefonról elérhető e-levél felolvasó automatában (női hangú szövegfelolvasás),

·  2001-től, a szépirodalmi internetes könyvfelolvasóban (férfi hangon) - www.vilaghallo.hu

·  2002-től - meghangosított internetes SMS szolgáltatásban (Digitania Rt., pl. Origo Hangember),

·  2002-től a Jaws for Windows (USA) képernyőolvasó magyar változatában vakok számára

·  2003-tól a mobiltelefonba épített SMS felolvasóban (a világon az első ilyen megoldás! Forgalmazza a T-Mobile Magyarország Rt.)

·  2004-től az automatikus számszerinti tudakozóban (T-Mobile Magyarország, 118-as számon)

·  2004-től a vakokat segítő első magyar beszélő jegyzetelő gépben (Biodigit Kft, 2003-).

·  2004-től A Volksbank vakokat segítő beszélő pénzautomatájában

·  A Generáli Biztosító automatikus telefonközpontjában

·  a MAGic for Windows (USA) képernyőnagyító szoftver magyar változatában gyengénlátók támogatására

·  WINCOR_NIXDORF bankautomaták ellátása beszélő szoftverrel a vakok segítésére

·  Gyógyszervonal, automatikus telefonos információs rendszer

·  Menetrend felolvasó automata (kísérleti rendszer 2007)

·  2008-tól Automatikus mobiltelefon-árlista felolvasó (kísérleti rendszer)