Az AALFred egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi az időskorú népesség számára, hogy egyszerűen hozzáférjenek egy sor alapvető fontosságú szolgáltatáshoz. Ezek közé tartozik az e-mail és a szociális hálózatok is (Facebook és Twitter). Az AALFred emellett természetes és intuitív felületen teszi lehetővé a Skype beszédhívást és videokonferenciát, valamint egy egyszerű azonnali üzenetküldő szolgáltatást is tartalmaz. Az alkalmazás multimodális vezérlésű, azaz a hagyományos billentyűzet és egér használata mellett a természetesebb érintés, beszéd és gesztus alapú vezérlést is lehetővé teszi a felhasználók számára, valamint gépi szövegfelolvasás segítségével beszél is a felhasználóhoz.
Az alkalmazás tablet eszközön (vagy más Windows 8 / 8.1 / 10 operációs rendszert futtató számítógépen) használható. Az AALFred egy sokoldalú alkalmazás, amely az idősek igényeinek és elvárásainak megfelelően készült. Az alkalmazás moduláris felépítésű: a főmenü egy vízszintesen görgethető lista, amelyben a következő modulok érhetők el:

  • A Beállítások modulban lehet kezelni az AALFred beállításokat. A Beállítások bármikor megváltoztathatóak. A következő dolgokat lehet beállítani: Témák, Beszéd, Felhasználó, Elhelyezkedés, Elrendezés, Billentyűzet. A Beállítás Varázsló végigvezeti a felhasználót ezen beállításokon.
  • A Hírek modulban elérhetőek (olvashatóak és meghallgathatóak) a legfontosabb hírek. A híreket kategóriák szerint is lehet csoportosítani.
  • Az Időjárás előrejelzés modul lehetővé teszi, hogy megtekintse és meghallgassa az aktuális időjárást. Emellett rövid távú (ma délután, holnap délelőtt) illetve hosszabb távú (5 napos) előrejelzés is megtekinthető. Az aktuális időjárás tetszőleges magyar városra megtekinthető, melyet egy térképről lehet kiválasztani.
  • Az Ismerősök modulban arra van lehetősége, hogy felvegye a kapcsolatot barátaival, rokonaival, ismerőseivel, vagy akár új kapcsolatokat hozzon létre. Ehhez különböző kommunikációs módok állnak rendelkezésre: e-mail, Facebook és Twitter. Emellett a Skype-ot is használhatja beszéd vagy videohívás kezdeményezéséhez.
  • A Naptár modulban új találkozókat, emlékeztetőket hozhat létre. Megtekintheti, hogy milyen programokat tervezett az adott napra vagy hétre.
  • A Találj egy… modul olyan szolgáltatásokat mutat be, amelyek az Ön közelében elérhetőek. Térképes nézetben megtekinthetőek a gyógyszertárak, posták, ATM automaták, kórházak, rendőrségek, vasútállomások és buszpályaudvarok.
  • Az Üzenetek modulban láthatja (olvashatja és meghallgathatja) elküldött és fogadott üzeneteit az e-mail, Facebook és Twitter kommunikációs módok használatával. Emellett új üzenet küldésére is van lehetőség.

További projektek