Az Informatika a látássérültekért alapítvánnyal együttműködve több, mint 10 éve szolgaltatjuk a magyar vakok és gyengénlátók számára a Freedom Scientific által feljelsztett JAWS for Windows képernyőolvasó programhoz a magyar beszédhangokat. Ennél az alkalmazásnál elég nagy kihívásoknak ekllett megfelelnünk:

  • tág határok között lehessen álltani a beszédszintetizátor beszédsebességét
  • érthető maradjon a beszéd még extrém gyorsaság mellett is (a célközönség 4-5-ször gyorsabban hallgatja ezeket a szövegeket, mint ahogy egy átlagos ember beszél)
  • legyen minél több férfi és női hangkarakter is a rendszerben
  • legyen többfajta felolvasási stílus pl.: betűző vagy folyamatos felolvasás
  • a hangkarakterek közti váltás a szintetizátor oldaláról gyors legyen, így be lehet állítan a rendszert, hogy pl a hibaüzeneteket más hang olvassa fel, mint az aktuális tartalamt...
A fenti elvárásoknak leginkább a Profivox Diád/Triád rendszer felelt meg, mely 2 férfi és 2 női hanggal szerepel a program magyar változatában és összesen 16 beszédstílusban tud megszólalni. A programról további részleteket találhat a JAWS for Windows oldalon.

A JAWS for Windows program mellett a MAGic és a ZoomText képernyőnagyító programokban is a mi általunk fejlesztett Profivox Diád/triád rendszer szolgáltatja a magyar hangot.